onsdag 6. januar 2021

Små gleder

 Livet består av flest hverdager, og i året som har gått har hverdagen blitt snudd på hodet for mange. Plutselig blir man tvunget til hjemmekontor, det er sosialt akseptert å gå rundt og lukte sprit midt på lyse dagen, og det er ikke lov til å klemme hverandre. Dette høres jo ut som en introverts våte drøm, men det er den nye virkeligheten. 


For en ekstrovert person - som meg - er dette rett og slett ganske utfordrende. Noen aspekter er fine; det er mindre stress, mer tid til barna, jeg kan se filmer og serier jeg ikke hadde hatt tid til ellers, og ikke minst lese bøker og høre på musikk.


Det er tidvis fint å få hjemmetid etter noen veldig hektiske år, rett og slett en liten pause midt i livet, men nå begynner jeg å kjenne på brakkesjuka. Jeg begynner å bli drittlei og savner friheten til å gå på konsert eller kino, ta en spontan øl med venner, eller planlegge kommende bursdagsfeiringer. 


Til tider kjenner jeg at jeg blir stresset og irritert av å gå usminket og BH-løs hjemme med samme joggebuksa på tredje dagen. Så kommer det små vakre ting i hverdagen som gjør ting litt enklere, den fine månen på himmelen, rimfrosten på trærne, en hyggelig melding fra en venn. Tenk at noen sitter hjemme og tenker at nå har jeg lyst til å sende Lise en melding og fortelle at hun betyr noe for meg. DET er et lysglimt i en ellers grå hverdag. 

Det vil jeg anbefale alle å gjøre til noen. DET er fint det!


Jeg har tatt meg i å føle ekte glede over å åpne en perfekt avokado, eller endelig å få ryddet i roteskuffen, og ikke minst kjenne på at døgnet har nok timer. Faktisk mer enn nok til tider.


Vi har fått en liten lomme i livet, et lite tidsvindu, som gir oss muligheten til å stoppe opp og glede oss over de små og enkle tingene livet har å gi. Det er egentlig veldig fint. 


Jeg tror at vår viktigste lærdom i denne perioden er akkurat dette: hvis du endrer fokus fra det du skulle ønske var der, til å legge merke til det du faktisk har - og glede deg over dette - så kan du overleve mange sorger og nedturer. Uansett hvor kjipt noe føles, så kan vi - ved å løfte blikket - se vakre ting som vi kan glede oss over. Det er alltid noe der for den som ønsker å se det.


Vi har levd i uvisshet i snart et år nå, og det er kanskje noe vi må venne oss til. Vi har levd glade dager, og det kan vi fortsette med, men vi må kanskje finne nye gleder. Om du av en eller annen grunn ikke klarer å glede deg over noe akkurat nå, så prøv å glede en annen. Send en hyggelig melding til noen, kanskje det slår tilbake på deg?


Det kan jo være at Arnulf Øverland var inne på noe når han skrev: «det er en glede i verden som ikke kan vendes til lede, det at du gleder en annen, det er den eneste glede.» Jeg er litt uenig med ham der, det finnes glede i så mangt, men det rimer, akkurat som trærne ute, og da er det vakkert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar