onsdag 29. juli 2020

Du blir ikke hvitere sjøl om du sverter andre

"Hanj bli itj sjøl kvit umm hanj sværte di anjder."

Dette er ett gammelt uttrykk som brukes mye på Oppdal, og som jeg ofte minner meg selv på. Noen ganger så tenker vi at hvis andre stilles i et dårlig lys, så vil vi selv se bedre ut. Det er jo ikke sånn. Det er lite som er så usjarmerende som folk som baksnakker og slenger dritt om andre. Du kan føle deg trygg på at de som baksnakker andre, også vil baksnakke deg. Det er som regel ikke så mange som slipper unna, hvis noen først har en hang til å sladre om det andre gjør.

Det er fort gjort å tenke og mene mye om hva andre gjør og hvordan de gjør ting, men med mindre de spør deg om råd, så er det faktisk ikke din oppgave å mene noe om det. Du kan tenke ditt, og velge å gjøre ting annerledes selv, men å snakke nedlatende om hvordan andre mennesker takler sine liv, vil til syvende og sist stille deg -som baktaler- i et dårlig lys.  Det å kunne være raus og ønske andre mennesker alt godt, er ikke alltid like enkelt, spesielt ikke hvis vi har det vanskelig selv. 

Når livet ditt er vanskelig, er det imidlertid viktigere enn noengang å tenke fine tanker. Hvis du ikke klarer det, kan du fort grave deg ned i en grop av misnøye som er vanskelig å komme seg ut av. 

Misunnelse er et grusomt monster som er vanskelig å jage på dør hvis det først slår seg til. Ved å glede seg over andres fremgang, eller forsøk på sådan, bringer du også glede til ditt eget liv.

Hjernen er en snodig sak som faktisk kan styres ganske mye, og den kan også lures ganske enkelt. Hvis du smiler, så lurer du hjernen til å tenke finere tanker. Når du hører på god musikk, eller ser på fine bilder, kan du også lokke frem de fine tankene. Vi er ulike når det kommer til hvilke inntrykk som virker sterkest på oss, for noen er det lukt, andre smak, enkelte trigges av det visuelle og mange av lyd, både i positiv og negativ retning.

Hvis livet ditt er vanskelig akkurat nå, prøv å tenk på hva som trigger de gode følelsene i deg. Er det å gå en tur i skogen, ta en øl eller kaffe med gode venner, eller å pakke deg inn i et pledd og se en god film? Uansett hvor mye mørke tanker som sniker seg innpå oss, så har vi alltid noen finere halmstrå å klamre oss til. Mørke stunder er aldri rett tid for å sammenlikne oss med andre, det vil sjelden føre til noe godt. Mørke tider er til for å gå i oss selv, og finne ut hva som er galt inne i oss, og lære hvordan vi kan gjøre ting annerledes i egne liv.

Å mestre livet og styre egne tanker, er ikke en enkel oppgave, og det er heller ikke en oppgave som noen gang blir helt ferdigstilt. Vi har alle utfordringer foran oss som skal mestres, og da er tidligere erfaring veldig godt å ha. For hver hindring vi overkommer, lærer vi litt, og vi blir smidigere. Det eneste som gjør deg hvitere i andres øyne, er om du får andre mennesker til å føle seg bedre. La ditt lys skinne på de du er glad i, og håp at det vil reflekteres tilbake til deg selv.

Hvis ingenting annet funker, kan du alltids begynne med å se denne videoen. Smil og syng med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar