søndag 1. november 2015

Raushet

Dette innlegget handler om å være raus, å by på seg selv, sin egen tid og sine egne tanker.
Jeg tror ikke raushet handler mye om penger, om hvor godt bemidlet man er, det handler om holdninger.
Mennesker som jeg opplever som rause, er de som tør å dele av seg selv, de som åpner dørene til hjemmet sitt, hjelper tilfeldig forbipasserende på gata, uten å sette folk i gjeld, uten å forvente noe tilbake.
Det er mange som i hovedsak verner om seg og sitt, og gir noen obligatoriske beløp til gode saker i ny og ne, det er slik det lett blir for de fleste i en hektisk hverdag. Det å være raus, er for meg, noe helt annet. Det handler om å stoppe på veien for å hjelpe noen, selv om du risikerer å komme for sent selv, det handler om å inkludere den ekstra gjesten som plutselig var i huset når middagsbordet skal dekkes, selv om du bare har handlet inn til din egen familie. Det handler om å disponere de midlene du har, slik at det kommer flest mulig til gode. Mengden betyr ingenting, det handler om å gi etter evne. Det er ikke sikkert du har noen ekstra penger på kontoen å gi til en god sak, men du har kanskje tid til å slå av en prat med noen som trenger det, selv om det ikke nødvendigvis er i din egen interesse.
Raushet er å dele, å gi av seg selv - etter evne selvfølgelig.

For femten år siden, hadde jeg akkurat kjøpt opp butikken etter foreldrene mine, jeg hadde ikke råd til å ta ut lønn det første året, så jeg kjørte drosje annenhver helg for å ha litt å leve av. På en av mine turer hadde jeg en av Norges mest velbemidlede menn med meg på turen, og jeg fikk fem hundre kroner i driks, det var mye mer enn normalt, og jeg synes det var svært raust av ham. Han hadde på ingen måte behøvd å gi så mye, når jeg bemerket det, svarte han med et smil: "man får gi etter evne"! Etter den turen kjente jeg på en glede, både over opplevelsen, men også det at folk kan være rause, uten at det er nødvendig. Noen ganger er det slik at de som har mye penger, har det fordi de ikke deler med noen, men da tror ikke jeg at disse pengene gjør deg noe rikere.

Jeg har aldri vært i den økonomiske situasjonen at jeg kan slenge på fem hundre kroner ekstra på en drosjetur, men jeg kan gjøre mye annet. Jeg prøver å være raus hver dag, tenk hvordan vi kan påvirke dagen til et annet menneske bare ved et smil og et kompliment! Når man omgås mennesker som er rause på dette, blir man en bedre utgave av seg selv, og man har mer styrke til å være raus videre til det neste mennesket man møter. En annen måte jeg synes det er svært viktig å være raus på, er ved å glede seg over andre menneskers fremgang og suksess. Det handler i aller høyeste grad om holdninger, og vi som har barn må være ytterst oppmerksomme på dette i forhold til hvordan vi omtaler andre mennesker, for dette smitter over på barna! Det å fortelle et annet menneske at man gleder seg over noe de har fått til, og gi et klapp på skulderen, koster så utrolig lite, og gir enormt mye. Det er ingen som kan skylde på dårlig tid, eller en slunken pengekasse når det kommer til slike ting.

Spill kollegaer, venner og familie gode, ved å fortelle de at de er supre, og at du setter pris på å ha de i livet ditt, vær raus og by på deg selv, og du vil merke at du får masse igjen for det! God stemning og gode venner er en av de mest verdifulle tingene i livet, som faktisk er helt gratis.

Det handler ikke om så fryktelig mye innsats, det handler om grunnleggende holdninger. Jeg vet selv at jeg hadde ikke vært halvparten av den personen jeg er i dag om jeg ikke var omgitt av så mange rause personer som jeg er, det gir meg muligheten til å være raus mot de jeg møter, og jeg håper at den gode sirkelen fortsetter til evigheten og forbi.

Vær raus - det betyr mer enn du tror!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar